Categorieën

Eitje

eitjeHet antwoord op de vraag wat er eerder was, de kip of het ei, werd in 2006 bekroond met een Ig Nobelprijs, jaarlijks als alternatieve Nobelprijs uitgekeerd aan een onderzoeksproject dat je eerst doet lachen en daarna tot nadenken stemt. De genius achter de Ignobelprijs, de Amerikaan Marc Abrahams, stuurde zelf ooit een kip en een ei van Chicago naar New York om de kip-en-eivraag op te lossen. De kip per auto en het ei per trein. De auto arriveerde als eerste, waarmee, aldus Abrahams, was aangetoond dat de kip er eerder was dan het ei. Vanuit de dierenbescherming werd geprotesteerd tegen de onderzoeksmethode en wetenschappelijk is er ook wel iets tegen in te brengen. Immers, het is juist andersom: het ei was er een paar miljoen jaar eerder dan de kip, als een eicel ook als een soort ei mag worden beschouwd. Overigens zitten er aan kippen en eieren aspecten waaraan je bij het maken van een omelet nauwelijks denkt. Bijvoorbeeld, dat de dooier van een vogelei één reusachtige cel is. Of dat je een bruin kippenei prachtig wit krijgt met een schuurpapiertje. Ook sta je er niet vaak bij stil dat een kippenei 17.000 poriën heeft en allerlei geuren uit de omgeving heel snel opneemt. Kippen denken daar waarschijnlijk ook niet aan als ze in hangzit zitten te hangbroeden. Daarbij gesteund door de natuur, die hun onderkantje van een omgekeerde V-vorm heeft voorzien.