Categorieën
blog

Leve de lente

Het voorjaar wordt altijd met gemengde gevoelens tegemoet gezien door de Russische dwerghamster. Dit kogelronde mini-diertje uit Omsk is dankzij zijn vertederende aaibaarheid een sieraad in het jonge kroostrijke huisgezin. Maar helaas krijgt dit troeteldiertje het bij het opspelen van zijn hormoontjes in het voorjaar al snel te kwaad.

Zo wordt de vuilbruin gekleurde Russische dwerghamster graag over zijn kopje geaaid, maar liever niet in het voorjaar. Het dappere knagertje heeft van nature last van het aaikopsyndroom, een  evenwichtsstoornis waardoor het diertje bij gevoelens van liefde prompt omvalt. En dan betreft het nog een geluksvogel, want andere dan de vuilbruine Russische mini-hamster vertonen bij hevige verliefdheid het Back Flipping syndroom. Het hamstertje in kwestie trekt zijn kopje constant op en kijkt omhoog net zolang totdat hij achterover valt. Verliefde Russische dwerghamstertjes maken hierdoor in het voorjaar constant salto’s achterover. Het ziet er spectaculair uit, maar het wordt door het sportieve diertje absoluut niet als aangenaam ervaren. En het komt ook de voortplanting niet ten goede.

Op Youtube zijn er schrijnende filmpjes te zien van de back flippende hamsters.

Ook buiten het voorjaar is het vaak tobben met de Russische dwerghamster. Bij te weinig aandacht wordt het beestje schichtig, bijterig en onhanteerbaar. En zelfs in een liefdevolle omgeving pist en schijt het Russische beestje dat het een lieve lust is in zijn lievelingshoek in zijn kooitje. Ontsnapt hij, dan moeten het behang en het meubilair er aan geloven. Want dat levert prima nestmateriaal op. Je weet het tenslotte, ook als Russische dwerghamster, maar nooit.

Bij de gemiddelde hamster is het door middel van trainen en oefenen mogelijk om aangeboren gedrag te versterken dan wel te verzwakken. Dit lukt echter niet bij dwerghamsters.

Gelukkig zijn er twee methoden om dergelijke huishoudelijk ongemak wel definitief op te lossen. De eerste is door het beestje, net als in Equador, zachtjes te braden en op te peuzelen. Dat moet echter als je geen flosmateriaal voorhanden hebt, worden ontraden, naar de schrijver dezes samen met zijn broer proefondervindelijk heeft vastgesteld.

De tweede methode vergt een hond. De Russische dwerghamster is nogal bang van nature. Sterker nog, het is de angstigste aller hamsters. Het beestje uit dit door op momenten van angst en pijn heel hard te gaan krijsen. Het is een bekend feit dat de Russische dwerghamster zich letterlijk kan doodschrikken bij het zien van een hond. Zulks dan in het voorjaar, voordat hij in aangrijpende video’s op Youtube optreedt. Want in de winter houdt heeft hij geen last van winterslaap, maar wel van winterverlamming. Bij het ochtendgloren neemt zijn stofwisselingssnelheid met een derde af. Om nog maar te zwijgen van zijn ademhaling, hartslag en bloedomloop. Helaas beperkt zich dit tot de vroege uurtjes in de winter. In die periode is de Russische dwerghamster op zijn aaibaarst .

 

maar nu bent u aan zet: