Categorieën
blog

Bliksems

In 1895 werd de Amerikaanse Minnie Frace, tijdens een kerkdienst getroffen door de bliksem. Zij overleefde de klap. De kerkgangers dankten de |Heer, maar wat ook hielp waren de metalen baleinen in haar korset die als bliksemafleider werkten. Minnie werd wel door de klap uit haar schoenen geblazen. En de schoenen in kwestie zijn nog steeds in de methodistenkerk in Quakertown, New Jersey te bezichtigen als een mirakels wonder.

Minnie is niet de eerste Amerikaanse die de oerkrachten van een blikseminslag wist te doorstaan. De meest bekende was Benjamin Franklin, die een vlieger opliet om de bliksem op te vangen. Dat lukte, maar er wordt wel aan getwijfeld of hij dat ook echt heeft gedaan. En ook of ie daarmee in 1752 wel de uitvinder van de bliksemafleider was. Volgens sommige bronnen komt die eer toe aan de bouwers van de scheve toren van Nevjansk, ten oosten van de Oeral. Anders dan de scheve toren van Pisa, was dit Russische bouwwerk met opzet een beetje scheef afgeleverd, opdat het wat overhing naar het plaatsje Toela, waar de opdrachtgever van dit bouwwerk woonde. Ook beschikte het over allerlei technische snufjes, waaronder een bliksemafleider.

Het is overigens niet helemaal uitgesloten, dat Benjamin Franklin zelf met succes en zonder letsel als levende bliksemafleider functioneerde. Het bewijs daarvoor werd in de vorige eeuw geleverd door een zekere Roy Cleveland Sullivan. Roy was boswachter in Virginia en werd  in zijn leven minstens zeven keer door de bliksem getroffen. Hij staat hierdoor bekend als de lightning man.

In 1942 werd Sullivan werd voor het eerst geraakt toen hij in een uitkijkpost stond. De bliksem sloeg in in zijn been en hij verloor de nagel van een grote teen. Hij heeft verklaard dit de ergste inslag te hebben gevonden. In 1969 was het weer raak. Een bliksemschicht raakte hem in zijn truck terwijl hij over een bergweg reed. Hij verloor het bewustzijn en verbrandde zijn wenkbrauwen. In 1970 verbrandde zijn linker schouder toen hij in zijn voortuin stond. In 1972 werd hij in zijn boswachtershuisje getroffen. Het huisje brandde, Roy bleef ongedeerd. In 1973 blies een bliksemschicht hem uit zijn auto, en zette zijn haar in vuur en vlam. In 1976 werd Sullivan werd voor de zesde keer geraakt. Hij hield er slechts een enkelprobleem aan over. In 1977 trof de bliksem hem toen hij zat te vissen. Hij moest naar het ziekenhuis voor een verbrande borst en buik. In 1983 kwam hij ten slotte aan zijn einde, Hij schoot zichzelf door zijn kop uit liefdesverdriet.

Ook Nederland kent zijn onweerslachtoffers, onder wie twee leden van de harmonie in Vorden. Zij werden in 2006 door de bliksem getroffen toen ze tijdens een begrafenis voor een erelid van hun harmonie onder een oude eik speelden.

maar nu bent u aan zet: