Categorieën
blog

Duurzaam fastfood

 

Met een paginagrote publicatie over een nephamburger van echt kunstvlees is de Maastrichtse onderzoeker Mark Post in een klap wereldnieuws geworden. Het lukte de hoogleraar tissue-engineering om drie Petri schaaltjes met spiercellen van een koe te laten uitgroeien tot drie ogenschijnlijke hamburgers. Meteen handig op formaat dankzij de vorm van het Petri schaaltje, waarin ze werden opgekweekt, maar wel wat lossig in de mond en een beetje aan de prijs. Ze komen elk op ruim 200.000 Euro. Deze Mark Post-burger dankt zijn ontstaan aan stamcellen, die blijkbaar niet alleen nuttig kunnen zijn voor toekomstige therapieën bij kanker en hart en vaatziekten, maar nu ook, aldus De Volkskrant die hier in de komkommerperiode uitgebreid over berichtte, kunnen bijdragen aan de productie van duurzaam en diervriendelijk vlees. De techniek staat voor niets.

Hamburgerland kijkt er wel jaloers naar. Niet in de laatste plaats de Wall Street Burger Shoppe te New York, wiens Richard Nouveau Burger van 175 dollar per stuk ineens niet meer zo exclusief is, ook al zit er truffel, ganzenlever en bladgoud in. Buiten New York maken ze zich minder zorgen om de Maastrichtse innovatie. Zeker niet bij Denny’s Beer Barrel Pub in Pennsylvania. Denny is naar eigen zeggen is al jaren beroemd om Hamburgers, die je niet zo snel in een Petri schaaltje krijgt. Neem: ‘The Beer Barrel Main Event Charity Burger’. Volgens Denny de grootste Hamburger ter wereld met 61 kilo vlees, een halve kilo sla, ketchup, mosterd en mayonaise, 160 sneden kaas, vijf uien en twaalf tomaten. Deze gigaburger dient drie dagen van te voren besteld te worden en wordt geserveerd tussen een 15 kilo zwaar kadetje. De prijs volgt de dagkoers van het rundvlees en komt ergens uit in de buurt van $ 260 per Hamburger. Voor wie dat ietsjes te veel is: er is ook een inloopmodel, The Pub Challenger. Een kleine jongen van een kilo, afkomstig van een sportief scharrelrund. Lukt het je om de Challenger binnen een uur soldaat te maken, dan krijg je 50% korting op de aankoopprijs van $ 19,99 en het Denny’s Beer Barrel T-Shirt met certificaat.

Misschien ook een idee voor de promotie van de duurzame Maastrichtse kweekburger?

maar nu bent u aan zet: