Categorieën
blog

PAPERCLIP

Wij danken de paperclip aan een zekere  Herbert Spencer, die ook de term ‘survival of the fittest’ bedacht. De fabriek waar Spencer zijn paperclip liet vervaardigen ging failliet. Herbert pleegde zelfmoord en het patent op de paperclip belandde bij de Noorse zakenman Johan Vaaler. Die werd dankzij de vondst van Spencer schatrijk. De paperclip werd zelfs het symbool van het Noorse verzet in de Tweede Wereldoorlog. Ter nagedachtenis is in Oslo een paperclip van zes meter hoog opgericht. Ook profiteerde Spencer nauwelijks van de door hem bedachte term ‘ Survival of the  fittest’ . Darwin ging met de eer strijken, zij het dat hij in de eerste paar drukken van zijn beroemde boek wel in de voetnoten naar Spencer verwees, die er op gekomen was dat de meest toegeruste beestjes van een bepaalde soort de beste overlevingskansen hebben en dan ook een stempel drukken op de toekomst van hun soort. Spencer behoorde niet tot die categorie.

Één reactie op “PAPERCLIP”

maar nu bent u aan zet: