Categorieën
blog

BLOODY MARY

Op Werelddierendag nu eens aandacht voor het grootste en door zijn formaat meteen het meest kwetsbare zoogdier ter wereld, de olifant. Het is een lobbes die in ons land tot 2015 in het circus als curiositeit aan de bak moest voor een schamele maaltijd. Een werkkring met veel stress, waardoor menig olifant overspannen raakte en soms tot nieuwe kunstjes kwam, die hem of haar niet in dank werden afgenomen. Neem Bloody Mary, een Aziatische vijftonner, werkzaam bij Sparks World Famous Shows circus. Op 12 september 1916 plaatste Mary haar rechtervoorvoet in Erwin Tennessee iets te enthousiast op het hoofd van een zekere Walter Eldridge. Walter was een werkloze boerenknecht, die op die ochtend was begonnen als oppasser van Mary. Een eenvoudig klusje, aldus circusdirecteur Charly Sparks: Mary doet alles voor een watermeloen en is gevoelig voor een prikstok.

Dat bleek te kloppen, toen Mary op een watermeloen was gestuit en genoemde Walter zo onverstandig was om zijn protegee tijdens de maaltijd met de prikstok een plaagstootje in de billen te geven. Volgens de nieuwbakken trainer was het nog geen etenstijd, volgens Mary wel.  Om dit te onderstrepen sloeg ze haar nieuwe verzorger als  een vlieg met haar slurf plat tegen de grond om vervolgens het hoofd van de kakelverse verzorger als voetenbankje te gebruiken. De Blue Ridge County, het sufferdje van Tennessee is niet geheel duidelijk over de vraag of dit een ongelukkige misstap was, dan wel moord met voorbedachten rade. Het op sensatie beluste circus publiek neigde tot de tweede  optie. Menig kogel werd afgevuurd op het watermeloen etende slurfdier. Want de Amerikaan ging  in Tennessee ook in die dagen nooit zonder wapen van huis. Maar de kogels deerden Mary niet en dus was er zwaarder geschut nodig om Mary tot de orde te roepen,

Dat laatste was ook de mening van de eigenaar van Mary, de al eerder genoemde circusbaas Charly Sparks, die zag aankomen dat zijn negotie in gevaar kwam, doordat het gerucht over de levensgevaarlijke olifant zich razendsnel over heel Tennessee verspreidde. Een boycot dreigde en een publieke executie van Mary leek hem als professionele showman nog het meest op zijn plaats. Oog om oog, tand om tand. Het werd een extra attractie, een eenmalige toegift  gratis toegankelijk voor degenen die de volgende dag  een kaartje voor de ‘gewone’ show hadden gekocht. Dat waren volgens de Blue Ridge County zeker 2500 hillbillies. 

Mary werd op 13 september 2016 naar het schavot gevoerd, een treinemplacement met een kraan die 10 ton kon tillen. Braaf wachtte Mary tijdens de matinee  buiten de circustent op haar einde. Volgens sommigen zuchtte ze af en toe en maakte ze een bedroefde indruk. Aan het einde van de voorstelling schreed  Mary gelaten naar het lokale treinstation, met achter zich aansjokkend haar collegae olifanten die elkaar bemoedigend bij de staart  vasthielden. De treinkraan diende als galg, maar het ophangen had enige voeten in de aarde. De eerste ketting waarin ze braaf haar hoofd had gestoken bleek te zwak en brak. Na een pijnlijke val werd het klusje geklaard met een wat dikkere ketting. De tante-olifanten trompetterden hartverscheurend. En Mary onderging haar droeve lot waardig.

De moord op Mary hield de gemoederen in de Verenigde Staten nog lang bezig. Sparks World Famous Shows Circus zelf ging eind jaren dertig ter ziele. De inboedel van het circus kwam met de dieren en al terecht bij The Greatest Show on Earth van Ringling Bros en Barnum & Baile, dat vaak werd belaagd door de  A.S.P.C.A. de Amerikaanse dierenbescherming. Uiteindelijk lukte het de A.S.P.C.A. om de olifant uit het Amerikaanse circus te krijgen. 2018 was de deadline, maar  de  veertig olifanten Van Ringling Bros mochten al in 2016 op pensioen in een speciaal olifantenreservaat van dat circus in Florida. Helaas zijn alle andere Amerikaanse circusdieren nog steeds vogelvrij.

Wat dat betreft  is het sinds 2015 in ons land beter geregeld.  Voor alle wilde dieren geldt  een beroepsverbod. Ook het inhuren van een olifant ter opluistering van een feest mag niet meer. 

Dit neemt niet weg dat gemeente Ommen begin augustus van dit jaar toch nog werd opgeschrikt door een loslopende olifant. In de Stentor valt te lezen dat de perenboom in de voortuin van een Ommens gezinnetje kaal werd  geplukt werd door een olifant. Het bleek Buba van  de circusfamilie Freiwald te zijn.  Buba mag tot 2020 als huisdier aangelijnd  mee op sentimental journey langs alle steden en dorpen waar hij eerder met zijn kunstjes furore maakte. Buba is soms een beetje ondeugend  en maakt graag in zijn eentje een ommetje. Deze zomer  in Ommen, waar de  aanblik van een rijk beladen perenboom niet te weerstaan was. Gevolgd door  een forse hoop  in de voortuin van het betreffende rijtjeshuis . Iets wat hij, aldus de eigenaar, anders nooit doet.

Wat zou het mooi zijn als Buba dit jaar op Werelddierendag als een saluut aan Bloody Mary en alle andere ongelukkige circusdieren, nog even een een vrije wandeling zou mogen maken in de Betuwe waar het fruit in deze maand tot in de hemel groeit en waar men niet schrikt van een hoop olifanten schijt. En terecht want onder de handelsnaam  Black Ivory wordt  daarvan in Thailand  een wel heel bijzonder kopje koffie gezet.