AGNUS D-DAY

Op Agnus D-Day is het weer lammetjes geblazen, lamsbout voor de moderne mens en dat traditioneel op de dag dat de zoon van Hem van Boven er ooit als Agnus Dei, lam Gods, aan moest geloven. Een fijn stukje lam gaat er altijd in en voor de Christelijke gourmet is er met Pasen ook nog als bonus Johannes 6:54. Wie mijn vlees eet en mijn bloed drinkt heeft eeuwig leven en Ik zal hem doen opstaan op de laatste dag.’ aldus de profeet Johannes de Doper, alias Prodromos, de beroemde achterneef van Jesjoeha, alias Jezus.

Naast het lam spelen ook het ei en de paashaas al eeuwen een belangrijke rol op Agnus D-Day. Op witte Donderdag, de donderdag voor Pasen krijgen alle Roomse kerkklokken na het Gloria van de Heilige Mis vleugeltjes waarmee ze zich in drie dagen heen en weer naar Rome spoeden. Bij terugkomst regent het dan paaseitjes. Op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag kan je rustig uitslapen, want dan zijn de Roomse kerkklokken op tournee. De kerkklokken van de gereformeerde gelovige zijn minder bedreven in de luchtvaart en derhalve neemt de paashaas in die kringen de honneurs waar en zorgt voor de aanvoer en het verstoppen der paaseitjes.

Maar hoe feestelijk kan Pasen zijn in landen waar natuurlijke barrières, zoals de Alpen of een wereldzee roet in de logistiek strooien.

Bij de Zwitser worden de paaseitjes daarom door de koekoek bezorgd. En in Australië neemt de Easter Bilby de honneurs waar. Een bilby is de nog net niet uitgestorven grote langoorbuideldas, een nachtbrakertje dat gaarne een wormpje mag oppeuzelen. Hij meet 30 centimeter zonder staart en lijkt dankzij twee kolossale konijnenoren een beetje op een haas. In de paastijd tref je hem uitgevoerd in chocolade en gewapend met een mandje met paaseitjes ruimschoots aan in de paasetalages van Melbournse en Sydniaanse traiteurs. Het vlotte nachtdiertje dankt zijn bijzondere positie bij het Australische paasgebeuren aan de Anti-Rabbit research foundation. Die stichting is allergisch voor de talloze konijnen, die down under ongestoord tussen de kangoeroes lopen te siffleren. Hazen lijken een beetje op konijnen, en in 1991 werd de paashaas dan ook voor alle zekerheid uit Australische bonbonnières verdreven en zag de bilby zijn kans schoon.

Rond Pasen ontwaken konijn en haas overal uit de winterslaap. Tijd voor een wipje. Ja, ook deze knagertjes mogen graag rammelen en zijn soms zelfs dubbel in blijde verwachting. Ze zijn daarom in kunstuitingen en andere heidense rituelen graag geziene gasten, het symbool van ontembare vruchtbaarheid.

Aan de Duitse arts Georg Franck Von Frankenau dankt de Europese Unie de paashaas. Georg introduceerde de paashaas in 1682 in zijn wetenschappelijke studie over de gevaren van het paasei In De Ovis Paschalibus onthult hij dat de paashazen geen eitjes leggen.

Dat is doorgedrongen tot het Vlaamse dorpje Kruishoutem. Daar sterft het het gehele jaar van de eieren. Kruishoutem is trots op de grootste kippendichtheid van Oost-Vlaanderen en kiest jaarlijks een Gulden Eierboer en een dito Eikoningin. Op Agnus D-day Day gaan in Kruishoutem de remmen helemaal los bij de zogeheten Gulden Eifeesten. Honderden beschilderde eitjes worden via parachutes uit een neerdalende klok gedropt. Met als hoogtepunt natuurlijk de landing van het gouden ei.

Gelukkig is er ook prima Pasen te vieren zonder eieren. Neem de Pool. Op eerste paasdag wordt er zure soep gegeten en op tweede paasdag besprenkelen de heren de dames met koud water en worden er tevens hitsige klapjes met takkenbossen uitgedeeld. Als vruchtbaarheidsritueel voor de betrokkenen waarschijnlijk opwindender dan het rapen van paaseitjes.

Iets holistischer gaat de Rus, de oosterbuur van de Pool met Pasen te keer. De orthodox-christelijke doerak heeft genoeg aan de aanblik van versierde eieren. Want die staan voor de paasgedachte van hoop en nieuw leven. Daar sta je in een dictatuur eens per jaar natuurlijk graag bij stil. Zo ook Patriarch Kirill, de plaatsvervanger van God in Oost-Europa en tevens een zeer trouwe kameraad van kameraad Poetin.

K

irill zal ook dit jaar met Pasen zoals gebruikelijk in zijn urbi et orbi ruim uit Romeinen 16:16 en 1 Korintiërs 16:20 citerenBeide evangeliën roepen op tot de heilige kus van de vrede. Heel fijn, maar gevreesd moet worden dat de broeders en zusters in Oekraïne door de plaatsvervanger van God daarvan worden uitgesloten. Zij zullen het moeten doen met Johannes 6:54.