Categorieën
blog

CRASH DE NOËL

Na Zwarte Piet moet nu  ook het kindeke Jezus er aan geloven. De zwarte Piet in kwestie is niemand anders dan  de zakkendrager van een Bisschop uit het Turkse Myra. Onze als Spaans aangemerkte Sinterklaas die het grootste deel van zijn bestaan in Bari in Zuid Italië leefde. Een bekend kindervriend. Een man met een baard, die al eeuwen bewijst dat de  pensioengerechtigde leeftijd gemakkelijk naar boven kan worden bijgesteld. En alhoewel deze heilige met zijn stoomboot een akelige bijdrage levert aan het broeikaseffect, om nog maar te zwijgen van de gevaarlijke kunstjes waaraan hij zijn paard in het holst van de nacht op de daken van huizen en flatgebouwen bloot stelt, is hij een alom geliefd persoon. Anders is dat met zijn Zwarte Piet, die in ons land omwille van zijn huidskleur de dupe is geworden van discriminatie. In plaats van mooi zwart paradeerde de trappadoeli van onze Sinterklaas dit jaar daarom in allerlei vrolijke tinten, zodat de zoete  kinderen er af en toe tureluurs van werden.

In Frankrijk is de Zwarte Piet doorgespeeld naar het kindeke Jezus, dat in de december op veel plaatsen vredig in een Crèche de Noël, een kerststalletje, in een kribje kan worden aangetroffen. of beter een crash de Noël. Want dit kribje is in het verkeerde keelgat geschoten van de Federatie van de Vrije Gedachte, de Fédération de Libre Pensée. Al sinds 2007 windt deze federatie zich in het Noord Franse Melun op over de Crèche de Noël die al vele jaren in deze periode wordt opgesteld bij het Stadhuis van Melun. Met  extreem links, extreem rechts en de Ligue des Droits de l’Homme is de federatie van mening dat de in 1905 in de Franse wet vastgelegde  scheiding van kerk en staat ernstig wordt geschonden doordat het kindeke Jezus met zijn christelijke stalletje op de openbare weg staat.

Enige rechtbanken braken er hun tanden op stuk, totdat de rechtbank van Béziers recent vaststelde dat het ongenoegen wat overdreven is. Kerststalletjes behoren volgens die rechtbank tot de cultuur van het land. Geen aanleiding om ze niet  een plaatsje te gunnen op de openbare weg. Het is een onschuldige, zeer oude traditie, die niets te maken heeft met een kerkelijke lobby. En bovendien, als je hier paal en perk aan stelt, waar houdt het dan op, aldus een peinzende rechter recent in het dagblad  La Liberation. Mogen er dan bijvoorbeeld nog wel kerstliedjes gedraaid worden bij de Franse  publieke omroep?

In Melun, werd het oordeel van de rechtbank van Béziers  met gejuich ontvangen. Het gewraakte kerststalletje is prompt uitgebreid met een groepje ijsberen, die vis zitten te eten. Want die ontbraken nog in hun stalletje, aldus de organisatoren. De Federatie van de Vrije Gedachte overweegt nu een procedure te beginnen bij het Europese hof voor de Rechten van de Mens.

Kortom een  Crash de Noël die mij er niet van afhoudt om u een zááálig kerstmis en een gezond en goed nieuwjaar te wensen!

 

 

maar nu bent u aan zet: