HET GENEUKTE HAASJE

langoorbuideldasDe meest bijzondere paashaas ter wereld is te vinden in Australië.

 Het betreft de Easter Bilby, de nog net niet uitgestorven grote langoorbuideldas, een nachtbrakertje dat gaarne een wormpje mag oppeuzelen. Bilby neemt de honneurs waar voor de down yonder in onmin geraakte Easter Bunny, de bij ons zo populaire Paashaas.

 Het Australische paasbeestje meet 30 centimeter zonder staart en lijkt dankzij twee kolossale konijnenoortjes met een beetje fantasie op een mini-haasje. In de paastijd tref je hem uitgevoerd in chocolade en gewapend met een mandje met paaseitjes ruimschoots aan in paasetalages. Buiten die periode vertoeft hij overdag meestal ondergronds. ’s Nachts mag hij graag  met zijn staartje stijf naar achteren voorbij zoeven.

 De bilby dankt zijn bijzondere positie bij het Australische paasgebeuren aan de  ‘Anti-Rabbit research foundation’, een stichting die een gruwelijke hekel heeft aan konijnen en die in 1991 de paashaas uit Australische bonbonnières wist te verdrijven. Het wachten is nu op de dekonijnisering van de rest van het ‘Groote Suytland’, dat net geen Nederlands eiland is geworden, doordat de  Hollandse ontdekkingsreiziger Willem Jansz, kapitein van de Duyfken het in 1606 links liet liggen, omdat het er wat ongezellig uitzag.   

 eASTER bUNNYDe Aussie mag net als wij tijdens de paasdagen graag een eitje tikken voordat hij er op uittrekt naar het Ulladulla blessing of the fleet festival. Dat festijn stamt uit Sicilië. Vroeger werd de Siciliaanse vissersvloot met Pasen gezegend om te zorgen dat de vissers weer veilig thuis kwamen. Tegenwoordig wordt dit in Australië zonder vissersvloot gevierd en beperken de feestelijkheden zich op Eerste Paasdag tot een wedstrijd spaghetti-eten, het beklimmen van een glibberige paal en het  vangen van een goed ingevet varken.

 En dat terwijl dit Britse kroondomein meer een Anglo-Saksische inborst vertoont dan een mediterrane. In Groot Brittannië, het moederland van Australië staat Pasen in het teken van de godin Eostre ook wel bekend als Eastra. Easter is de godin van de vruchtbaarheid en het voorjaar. Meestal komt zij tot ons in de gestalte van een gekke maartse haas. Gek dan van geilheid in de rammeltijd aan het begin van de lente. Pasen heet in het Engels derhalve Easter. De godin leeft bij ons voort in schattig in zilverpapier verpakte haasjes, die opzichtig strooien met smakelijk gevulde eitjes en gele onverteerbare mini-kuikentjes.

 Op 3 april van het jaar 33 was het aan de vooravond van het allereerste paasfeest in het beloofd land nog niet zover. Judas had zojuist de jonge Jezus voor 30 zilverlingen verlinkt. En alhoewel laatstgenoemde dat al bij zijn laatste avondmaaltijd in de gaten had, was deze toch het haasje, ofzo u wilt de bilby. Een drama dat het begin inluidde van godsdienstoorlogen die de mensheid nu al twee eeuwen teisteren. En dat we sinds 325 op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente beleven en/of vieren. Dezer dagen dus met koorzang, paashazen en Easter Bilbies.

Niets staat dus ook dit jaar een vrolijk paasfeest in de weg.

Geniet er maar van!