VAN IDEE TOT INBREKER

innovatieIdee?
George Bernard Shaw: ‘Als u een appel hebt en ik ook en we  wisselen appels uit, dan hebben we na afloop nog steeds ieder één appel. Maar als u een idee hebt en ik ook en we wisselen
ideeën uit, dan hebben we na afloop ieder twee ideeën.’
 
Ier
Drinkt meer thee dan de Brit.
 
Ierland
Met de wrakken van de Armada spoelden de eerste aardappelen op dat eiland aan. Dat betrof slechts twee rassen. Toen die beide last kregen van de aardappelpest, weken vele hongerige Ieren in de negentiende eeuw uit naar Amerika.
 
IJdel
Aartshertog Ferdinand van Oostenrijk stierf op 28 juni 1914 aan ijdelheid. Hij liet zijn uniform met naald en draad dichtrijgen om er slanker uit te zien.
Toen hij in Sarajevo werd neergeschoten, bloedde hij dood voordat er een schaar was gevonden om hem uit zijn kleding te knippen.
 
IJlen
Ook planten kunnen koorts krijgen.
 
IJs
Negentig procent van al het ijs op aarde bevindt zich op de Zuidpool. Het bedekt dat continent met een ijslaag van 4 kilometer dikte. Het grootste deel van de rest ligt op Groenland.
 
IJsberen
Eten geen pinguïn. Zijn doorgaans links. Ruiken mensen op dertig kilometer afstand.
 
IJsland
Toen de Denen IJsland ontdekten, was het land mooi groen. Ze noemden het IJsland om eventuele kolonisten uit andere landen af te schrikken.
 
IJslolly
Daarvan koelt je lichaam 0,04 graden af.
 
IJzer
Warm ijzer weegt meer dan koud ijzer.
 
IJzeren gordijn
De term werd bedacht door Elisabeth, de vrouw van Albert I van België. Ze voelde zich als Duitse geschoffeerd door de Eerste Wereldoorlog en zei dat er nu een Ijzeren gordijn, zoals een brandgordijn in het theater, tussen haar en Duitsland was neergedaald.
 
Ike
Oorlogspresident Eisenhower had ook op zijn pyjama generaalssterren.
 
Immigranten
De scheermessen die je aan het strand vindt zijn immigranten uit de jaren zeventig, meegekomen met ballastwater van schepen. Ze komen van Amerikaanse zwaardschedes, schelpdieren.
 
Importeur
China is de grootste exporteur van eenden en de grootste importeur van kippenpootjes.
 
Inboorlingen
Die uit Australië zijn daar meer dan vijftigduizend geleden jaar vanuit Afrika naartoe geëmigreerd.
 
Inbreker
Voor de komst van elektriciteit hing een huis vol met olielampen. Daar botste een inbreker regelmatig tegenaan. Vandaar: tegen de lamp lopen

 

maar nu bent u aan zet: