Categorieën
blog

KEKKE KAMELEN

Het zal de liefhebber van de kameel en zijn iets goedkoper uitgevoerde broertje de dromedaris opgevallen zijn, dat Kouki, de beeldschone telgangster uit het romantische Al Ahsa’s, wat zuinig in de lens kijkt bij het recente King Abdulaziz Camel Festival in de woestijn van Riyadh.

Waar is de glimlach gebleven waarmee Kouki haar tienduizenden fans altijd betovert?

Ja, ook dit jaar richtten tienduizenden bedoeïenen de neus van hun kameel naar het meest populaire kamelenfestival ter wereld. En zoals altijd zag het ook dit jaar in Riyadh weer zwart van de oliesjeiks die liever per helikopter dan per kameel in een skytent op het festivalterrein een fijne zitzak opzoeken. Met in hun kielzog enige haremdames, want het kan ‘s-nachts knap koud zijn in de woestijn.

Overdag wagen de sjeike heren zich aan een gokje bij de grote kameelrace, waarvoor de koning van Arabië, Abdulaziz bin Abdul Rahman Al Saud, een prijzengeld van 40 miljoen Amerikaanse dollars beschikbaar pleegt te stellen. Dat dan naast 26 miljoen dollar voor de mondiale Miss Camel verkiezingen. De sjeike dames zijn vooral te vinden in de souk bij de feesttent met Louis Vuitton tasjes en andere redicuultjes. Of gezellig bij altijd weer geinige attracties zoals de wedstrijd voor de grootste- dan wel het kleinste kameeltje van het jaar. Maar de kameelrace en de verkiezing van Miss Camel zijn natuurlijk de hoofdnummers van het festival.

Om mee te mogen doen aan deze typisch Arabische schoonheidswedstrijd moet je wel kameel zijn. De jury let dan vooral op de lengte van de nek en de benen, de vorm van de bulten en het kopje. Volle, dikke lippen, lieve kleine puntige oortjes en mooie hoge jukbeenderen verhogen de kans op eeuwige roem en de hoofdprijs van 26 miljoen Amerikaanse dollars van koning Abdulaziz. En het is te begrijpen dat jaarlijks zo’n 12000 schepen der woestijn opstomen naar Riyad. De een nog mooier opgekalefaterd dan de ander. Moderne hulpmiddelen als botox, hormonen, anabole steroïden en siliconen worden niet geschuwd en waar nodig wordt een kleurenspoelinkje aangebracht en knipt de bedoeïen de oortjes van zijn lievelingskameel nog een beetje bij.

De beeldschone Kouki uit Al Ahsa’ s behoorde dit jaar tot de favorieten op de catwalk. Maar helaas werd ze gediskwalificeerd. Rubberen opblaasballonnen om de bulten van de kameel verleidelijk op spanning te brengen en watten voor mooie volle wangzakken, mascara, nachtcrème en aanplakwimpers worden oogluikend toegestaan. Maar vernuftige moderne schoonheidsmiddeltjes uit verachtelijke westerse laboratoria staan, zoals het gehele westen, op gespannen voet met de sharia.

Volgens de Saudi Press Agency (SPA) liepen vorig jaar 147 kamelen en dromedarissen tegen de lamp, een droevig nieuw record. Overtreders werden dat jaar geschorst en bestraft met hoge boetes. Injecteren met botox en hormonen en het toedienen van anabole steroïden leidde tot boetes van 27.000 Amerikaanse dollars per kameel. Het bijknippen of invlechten van de staart is volgens de sharia een geringer vergrijp. En dus is een boete van 8.000 dollar toereikend.

En de laatste boete ervaart de liefhebber van de legendarische Bonzoo Dog Doo-dah Band als te laag. In het aangrijpende Ali Babas Camel bezongen de Bonzoos in de jaren zeventig de gemoedstoestand van de renkameel van Ali Baba. Deze placht tijdens de kameelrace te glimlachen door zijn staart horizontaal naar achteren uit te steken. Lastig als je baasje hem heeft afgeknipt. En dat is waarschijnlijk de reden dat Kouki, de beeldschone meisjeskameel uit Al Ahsa’s, dit jaar het feestterrein van het internationale King Abdulaziz Camel Festival zuinig betrad. Geen staart, geen glimlach.

De gelukkige winnaar werd Loulou uit Abu Dhabi, We zien haar hier breed glimlachen, dus met haar staart zat het wel goed. En de rest? Is dit niet een kunstgebit? Was dat wel zuivere Arabische koffie?