Categorieën
blog

KLATERGOUD

Een gouden Olympische plak is een van de meest begeerlijke prijzen die op onze globe te winnen is.  Met dank aan de puissant rijke Pierre de Frédy, beter bekend als baron de Coubertin, die honderd jaar geleden zijn gehele vermogen aan de spelen spendeerde. 

De baron zelf was minder sportief dan rijk en de geschiedenis leert dat het hem pijn deed dat hij nooit triomfantelijk met een medaille thuis was gekomen na een unieke sportieve prestatie. En daar verzon hij iets op. Bij de klassieke Olympische Spelen plachten ook zangers en dichters in competitie op te treden. Zeg een Eurovisiesongfestival avant la lettre, met lauwerkransen voor de winnaars. En alhoewel het prille Olympisch Comité dat niet zag zitten, stelde Pierre de Frédy in 1912 bij de zomerspelen in Londen ook Olympische kunstwedstrijden in. Er was o.a. een gouden plak te winnen in de categorie Literatuur. 

De Coubertin benoemde zichzelf tot voorzitter van de desbetreffende jury en bekroonde de enige literaire inzending in dat jaar getiteld: Ode aan de Sport met een gouden plak. Een probleem was nog wel, dat het om een anoniem rijmwerkje ging van twee geheel onbekende dichters, G. Hohrod en M. Eschbach. Betreffende dichters wilden graag anoniem blijven en ontbraken bij de feestelijke prijsuitreiking. Maar als voorzitter van de jury nam Pierre het op zich om de mysterieuze winnaars achteraf in stilte het eremetaal om te hangen. 

Het mysterie werd in 1920 opgelost: Pierre Frédy de Coubertin bleek zelf de auteur van de bekroonde jubelzang te zijn. Hohrod en Eschbach waren de geboortedorpjes van zijn schoonouders. Pierre mocht als mecenas van de Spelen zijn gouden medaille behouden.

De affaire belandde in de doofpot, maar Pierre Frédy had het lef niet meer om ooit nog als toeschouwer naar zijn eigen spelen te gaan. Zijn laatste Olympische daad was een toespraak die bij de spelen in Berlijn via een grammofoonplaat te beluisteren viel. Heel verrassend liet hij via het vinyl weten, dat meedoen aan zijn spelen belangrijker is dan het winnen van medailles.

De gouden medailles die te winnen zijn bij de Olympische Spelen zijn overigens van zilver en koper, opgeleukt met een dun laagje goud van 6 gram. In totaal weegt zo’n medaille 400 gram en heeft een schrootwaarde van iets meer dan 400 Euro.