Categorieën
blog

HET EINDE VAN DE WERELD

ww_worldsend3

 

Ook zonder het zo gevreesde broeikas effect lijken de dagen van onze planeet geteld te zijn. Het heelal waarin we nu al 13 miljard jaar aan het uitdijen zijn, blijkt al twee miljard jaar last te hebben van een galactische vorm van menopauze. Er worden steeds minder nieuwe sterren geboren en de fut is eruit, de finale gloort.

 Dat is althans de mening van een club van professionele sterrenwichelaars, luisterend naar de naam GAMA, Galaxy And Mass Assembly. Gama  houdt nauwlettend in de gaten hoe met 200.000 van de honderden miljarden sterrenstelsels gaat en is erachter gekomen dat deze aan hun AOW toe zijn. Maar of dit nu betekent dat wij nog op een oude dag van 9 miljard jaar mogen rekenen, is nog maar de vraag.

 Het is immers niet uit te sluiten dat de aarde al binnen vijf miljard jaar, voordat onze eigen vertrouwde zon het loodje legt aan zijn einde komt. De planeet Mercurius zou wel eens uit zijn baan kunnen schieten. En de kans is groot dat onze planeet dan op Mercurius, Venus of Mars terechtkomt. Om nog maar te zwijgen van het risico dat Mars uit ons zonnestelsel wordt weggeschoten, of op de zon neerstort. Of dat Mars vlak langs de aarde scheert en in stukken en brokken op onze planeet stort. Allemaal niet zo prettig.

maar nu bent u aan zet: