VERGETEN SPORTEN

Van alle mogelijke sporten bereikt slechts een fractie de toppen van de Olympus waar eeuwige roem en iets meer dan 1080 medailles op een winnaar van een Olympisch spelletje liggen te wachten. In de zomer van 2021 deden er in Tokyo 93 landen mee. Een derde daarvan kwam zonder gouden plak thuis. Dat zal de mecenas van de moderne Olympische spelen, Pierre de Coubertin, deugd hebben gedaan. Meedoen is belangrijker dan winnen, aldus de puissant rijke baron een eeuw geleden. Dat gold toen overigens alleen voor mannen. Vrouwen konden niet verliezen, sterker nog ze mochten niet meedoen aan de prille spelletjes van de sportieve baron.  Het is inmiddels voor man en vrouw natuurlijk wel sneu om slechts met een bronskleurige plak thuis te komen van een commercieel prijzenfestival, waarbij de miljarden Euro’s je om de oren vliegen.

Om er de moed in te houden heeft het Franse Olympische Comité geaccordeerd dat er volgend jaar in Parijs en daarna in Los Angeles in de zomer van 2028 enige vormen van modern volksvermaak aan het Olympische pakket worden toegevoegd. Breakdancers en squashers zijn bijvoorbeeld ook welkom op de toppen van de Olympus.Nederland kijkt met gemengde gevoelens naar deze modernisering.

Want wat is er mis met vergeten typisch Hollandse sporten zoals het Wc-pot werpen door kroonpretendenten, of het vooral in de kop van Noord-Holland zo geliefde Paalzitten. Om nog maar te zwijgen van het mondiaal ontduiken van de belasting.

Dat ons land bij deze vergeten sporten internationaal hoog scoort is te begrijpen. Het aantal kroonpretendenten is mondiaal beperkt en het langdurig op zijn krent zitten is volgens een doctorandus een typisch Hollandse specialiteit. Een derde van de Hollanders zit volgens deze academicus ruim 10 uur per dag op zijn reet. Een prestatie waar gemiddeld slechts 12 procent van de overige Euroburgers aan kan tippen. En het is dan ook te begrijpen dat ons land een walhalla is voor personen die gaarne langdurig op een paal zitten. En trouwens ook voor lieden die daar graag een wetenschappelijk studie van maken.

We hebben het dan vooral over de noordelijke Nederlander. De zuiderling, de Belg heeft andere vergeten capaciteiten, zoals het strijken van een overhemd op een onverwachte locatie.

Wij zien hier een sportieve zuiderling tegen de klippen van Namur op, bezig met Extreem Strijken. Een ten onrechte vergeten sport vooral ook omdat de extreem Belgische strijker zijn bout zo ver van een stopcontact warm weet te houden. Rijp voor een Olympische plak.

Even over Het Kanaal is Ferret Legging een veelbelovende vergeten sport. Bij het ferret leggen laat de deelnemer twee fretten onversaagd in zijn of haar legging verdwijnen. Degene die het langst zijn fretten in zijn broek weet te weerstaan, heeft gewonnen.

Bij de start van deze sport was het in 1972 al na 40 seconden raak. De fret had zijn tandjes gezet in een onbekende sportheld. Sinds 1981 staat het record op ruim vijf uur. Een koud of beter warm kunstje voor een zekere Reg Mellor, een mijnwerker in ruste die met zijn fretten op konijnen placht te jagen. Reg koesterde zijn jachtvriendjes altijd al warm en droog in zijn drollenvanger. Aandoenlijk en alle aanleiding om ook deze diervriendelijke sport spoedig uit het Olympische vergeetboekje te halen.

En last but not least verdient ook de mondiale ontduiksport een plekje op de Olympus.

Het Ontduiken is een waardevolle aanvulling op het Olympische Schoonspringen. Het gaat daarbij niet zozeer om na een sierlijk zweefsprong zo snel mogelijk boven water te komen, maar juist om ondergedoken te blijven. De ontduiker spant zich in om via een bevriende natie zo veel mogelijk belasting ontduiken. Een inzet die appelleert aan de Olympische gedachte dat we in de wereld zijn om elkaar te helpen.

In 2022 was Nederland wereldkampoen Ontduiken met 170 miljard aan ontdoken belastinggeld. Domineesland versloeg daarmee heel sportief de Zwitserse kaaskoppen, de Britse Maagdeneilanden en de Groothertog van Luxemburg. Net als bij het profvoetbal komen de sporthelden bij het Ontduiken zelden uit het eigen land.  Neem Jeff Bezos, tot voor kort de rijkste man ter wereld. Jeff houdt van ontduiken en ook van Alblasserdam waar zijn laatste zeilboot al ontduikend werd gebouwd. Heel geschikt dus als captain voor een toekomstig Nederlands-Olympisch ontduikingsteam.