Categorieën
blog

Eetsport

Hoeveel hamburgers weet u weg te knagen in 10 minuten? Meer dan één per minuut? Dan heeft u uitzicht op eremetaal. U behoort tot de eredivisie van de hamburgereters.

Die divisie wordt met 15 hamburgers in 10 minuten aangevoerd door  een zekere Peter Czerwinski, voormalig anorexia patiënt uit Toronto. Peter lust er wel pap van en vestigde in 2012 zijn nieuwe wereldrecord. Tijdens  de training deed hij 43,54 seconden over een rauw ei en verslond hij negen zogenaamde Mozart Kugels binnen de minuut.

Ook elders in Amerika worden jaarlijks belangrijke eetwedstrijden gehouden en wereldrecords scherp gesteld.

Afgelopen november triomfeerde  Sonya Thomas, alias ’the black widow ‘, bij de wereldkampioenschappen Thanksgiving kalkoen eten in The Big Apple. Iedere deelnemer kreeg op 22 november een kalkoen van 5 kilo en 10 minuten de tijd om zo veel mogelijk van dit gevogelte te verslinden. Sonya lag met 2,5 kilo kalkoen in 10 minuten een straatlengte voor op alle andere deelnemers.

En dat verbaasde de kenners nauwelijks, want al eerder versloeg deze vrouwelijke veelvraat alle mannelijke kandidaten bij  het Buffalo Chicken Wing festival. Bij dat festival stortten 85.000 Amerikanen zich in Buffalo, New York, 12 minuten lang op 200 ton kippenvleugeltjes. Sonya verwerkte er maar liefst 183. Zij verbeterde daarmee haar eerdere wereldrecord met een hele kip, in dit geval met twee vleugeltjes.

Runner up te Buffalo was Joey Chestnut, alias ‘Jaws’.  Joey bleef op een teleurstellende 174 vleugeltjes in 12 minuten steken. En dat terwijl hij al jarenlang  de ongekroonde koning van het razendsnel fast-food eten is. Zit Joey in een dip, zo vragen zich zijn fans bekommerd af. Neem bijvoorbeeld  het wereldrecord hotdogs eten. In 2009 stelde Joey dat  in New York in 10 minuten bij op 68 hotdogs. In 2011 ging hij weer met goud strijken, maar kwam toen toch niet verder dan een enigszins teleurstellende  62 hotdogs.

Eerder berichtte overigens de Volkskrant dat ook Europa zich in deze nieuwe Olympische disciplines niet onbetuigd laat. Zo ligt het wereldrecord van 40 boterhammen-met-jam eten op 17 minuten en 53 seconden. Om nog maar te zwijgen van 144 pruimen in 53,5 seconden, 17 bananen in 2 minuten, 1 liter bier in 1,3 seconde, 453 gram Cheddar-kaas in 1 minuut en 13 seconden, 14 hardgekookte eieren in 58 seconden. Nadere details over deze  Europese records worden helaas niet onthuld in dit populaire ochtendblad waarvan de wetenschapsredactie trivia iets voor oude heren beschouwt, zo weten we uit de recensie van onze prachtige encyclopedie.

In elk geval leren we dankzij de Volkskrant dat het wereldrecord rauwe eieren eten op 13 in 2.2 seconden ligt. En ook dat het vestigen van nieuwe wereldrecords in de eetsport niet geheel zonder gevaar is. Bij een poging een eerder record van 144 slakken in 11 minuten en 30 seconden te verbeteren, bleef de gedoodverfde winnaar na drie minuten definitief  in zijn 72e slak steken.

 

 

 

Één reactie op “Eetsport”

Ja… ik deed eens mee aan een theedrink wedstrijd. Ik eindigde op de tweede plaats met 45 koppen thee in ik meen 10 minuten. Eindresultaat was dat ik twee dagen doodziek ben geweest en de rest van mijn leven gruwel van `gewone` thee.
Nutteloze actie, nutteloze vermelding, dus ik hoor dr bij!

maar nu bent u aan zet: